• Metaaldetector & Vondsten
 •  

  Grote loden kogel

  -  Home
  -  Nieuws
  -  Vondsten
  -  Account
  -  Agenda
  -  Forum
  -  Aanmelden
  -  Vondsten Overzicht
  -  Vondsten Gesorteerd
  -  Top 50 Vondsten
  -  Top 50 Reacties
  -  Materiaal Statistiek
  -  Categorie Statistiek
  -  Contact
  -  Help
   
  Grote loden kogel

  Metaaldetector & Bodem Vondsten: In Hoorn stonden in de 18-de eeuw minstens twee molens op de uitlopende pier van het Visserseiland. Van eentje kon ik de locatie nog redelijk goed achterhalen. Ik had daar in het verleden al meerdere malen gezocht. Deze zware loden kogel en een Hollands duitje vond ik daar afgelopen vrijdag. Was samen met mijn hond aan het zoeken. Enkele Pokemon-jagers (ieder zijn hobby, toch?) vroegen me waarom ik daar nou juist met een detector aan het zoeken was. Had hen verteld dat daar vroeger enkele molens stonden en dat ik mijn detector even aan het uitproberen was ... De gevonden loden kogel is duidelijk gegoten. Vermoedelijk is er zelfs nooit mee geschoten. De kogel is daartoe onvoldoende afgewerkt : gietnaad en ontluchtingsprop zijn immers nog duidelijk zichtbaar. Kogel is best zwaar: 287 gram. Het kunstmatige eiland in het midden van het prentje is het Oostreiland waar sedert de 17-de eeuw de Admiraliteitsgebouwen stonden. Later kwam er de gevangenis (In de volksmond de Krententuin genaamd) Op de oude prent zie je de twee molens op de pier van het Visserseiland links van de Krententuin. Het prentje lijkt mij vanaf het houten hoofd gemaakt te zijn. Voor mensen die minder in Hoorn bekend zijn: voor de hoofdtoren van Hoorn ligt een grote houten stijger die het Ysselmeer inloopt : het houten hoofd.
   
   
    Lees meer...
   
  Detector Vondsten Pagina Sitemap Vondsten 2017-03-06